Tuin Ideeën

27+ Balkon Ideeën & Inspiratie voor Inrichten van je Balkontuin

Mijn Verticale Tuin 27 februari 2023
Wil je graag leuke balkon ideeën en inspiratie voor het inrichten van je balkontuin? In dit blogartikel hebben we meer dan 27+ inspiratievolle balkon ideeën verzameld. Alle tips, informatie & voorbeelden helpen je, om jouw balkon om te toveren tot een gezellige buitenruimte. Veel lees en kijk plezier!
Balkon Ideeën Inspiratie

Hoe begin je?

Voor het inrichten van een leuke, mooie en praktische kleine balkontuin is het slim om te beginnen met een aantal vragen. Zo weet je snel welke balkonideeën, inspiratie en voorbeelden geschikt zijn voor jouw tuin.

 1. Bepaal hoeveel mensen het balkon gaan gebruiken. Hoeveel mensen zijn er? Bent je alleen of is het een heel gezin? Of je nu een kat of een hond hebt, zorg ervoor dat je balkon veilig is voor hen.
 2. Wat wil je bereiken met je kleine balkon? Is je doel loungen of is je doel iets creëren met je groene vingers? Wil je je eigen groenten kweken of een klein paradijs van ontspanning cultiveren?
 3. Vraag jezelf af wat je stijl is en welke stijl je op je balkon zou willen zien. Omringt je jezelf graag met kleur, of houd je het liever neutraal en subtiel? Gebruik de tuinideeën en inspiratie uit dit artikel bewust om meer richting te geven aan jouw gewenste stijl.

Balkon Ideeën & Inspiratie voor Inrichten van je Balkontuin.

Of je nu een smal of klein balkon hebt of een grotere ruimte, probeer iets te vinden dat bij jouw stijl voorkeur en behoeften past. Met praktische meubels en tal van balkon tuin ideeën in dit artikel kun je een buitenruimte creëren waar je het hele jaar door van genieten kan. Laat je inspireren door onze creatieve balkon ideeën en ontdek de mogelijkheden van bijvoorbeeld verticaal tuinieren.Hieronder alvast een aantal voorbeelden hoe je een balkon leuk kunt inrichten.

Hoe maak je een balkon leuk?

 • Balkonvloer inspiratie & ideeën
 • Bloemen voor je balkon
 • Leuke balkon accessoires
 • Praktische een mooie balkon rekken
 • Je balkon inrichten met planten
 • Inklapbare balkonmeubels of bistrosets
 • Verticale Moestuin op je balkon
 • Balkon opknappen met kleur

Balkonvloer Inspiratie Ideeën

Een Smal of Klein balkon Inrichten met deze ideeën.

Bij het inrichten van een smal of klein balkon wil je de beperkte ruimte optimaal benutten. Hier volgen enkele goede ideeën en voorbeelden om een mooie balkontuin te kunnen aanleggen.

Begin met te bedenken wat voor soort balkontuin je wil. Ga je voor een ontspannen uitstraling met veel planten, kies dan voor onderhoudsarme soorten die niet veel onderhoud vergen. Zet je planten in plantenbakken die je gemakkelijk kunt ophangen of in een hoekje kunt plaatsen. Zo krijg je veel groen zonder ruimte in te leveren.

Smal Klein Balkon Inrichten

Als je op zoek bent naar een meer modernere look, probeer dan eens verticaal tuinieren. Dit is een geweldige manier om je balkon optimaal te benutten zonder al te veel ruimte in beslag te nemen. Hang plantenbakken aan de muur of gebruik planken voor kleine vetplanten en andere planten. Door gebruik te maken van de verticale ruimte kun je de oppervlakte van jouw balkon maximaliseren en toch een esthetisch aangename uitstraling creëren.

Tuinmeubels en accessories voor het inrichten van een smalle of kleine balkontuin.

Kies voor meubilair dat zowel praktisch als stijlvol is. Een kleine tafel en stoelen bieden plaats aan twee of drie personen en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen als ze niet worden gebruikt. Kies voor manden of planken die onder de tafel passen of aan de muur hangen. Zo blijft alles overzichtelijk en wordt voorkomen dat rommel de ruimte overneemt.

Denk bij de keuze voor accessoires aan hoe je wil dat jouw balkon er in z’n geheel uitziet en aanvoelt. Voor een grillig tintje kun je sprookjesachtige lichtjes of kleurrijke snoeren toevoegen. Wandbedekking zoals wandkleden of kunstdrukken kunnen een persoonlijk tintje geven. Kleine decoraties zoals windklokken of dromenvangers kunnen je balkon ook een juist interessante uitstraling geven.

Accessiores Kleine Balkontuin Decoratie

Bij het inrichten van een smal of klein balkon is het wederom belangrijk de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Met zorgvuldige planning en creatieve ideeën kun je van jouw balkon een oase van schoonheid en ontspanning maken. Of je nu op zoek bent naar een meer natuurlijke look of iets moderners, er zijn tal van opties beschikbaar die passen bij jouw wensen en stijl.

Nog meer leuke & mooie balkontuin ideeën.

Een balkontuin is een geweldige manier om een aantal van de voordelen van een traditionele tuin te ervaren zonder alle ruimte en onderhoud. Balkontuinen kunnen ongelooflijk stijlvol zijn en kleine ruimtes geven vaak een extra gevoel van gezelligheid. Ook als je gewoon een beetje meer groen om je huis wil, zijn kleine tuinruimtes daar prima voor geschikt en in te richten. Hier zijn enkele voorbeelden voor het inrichten van een balkontuin, van balkondecoratie tot klein balkonontwerp.

Je balkon inrichten met planten

Vul je balkon met een verscheidenheid aan planten om jouw tuin tot leven te brengen. Dit creëert niet alleen een meer natuurlijke omgeving, maar kan ook helpen om de temperatuur koeler te houden en je algehele geluksgevoel te bevorderen. Om de ervaring nog groter te maken, kun je juist kiezen voor groente- en kruidenplanten, hierdoor kun je ook genieten van jouw zelf gekweekte tuinoogst.

Onze tuinman geeft je antwoorden en tips op de meest gestelde vragen.

Tips van de Tuinman

Welke planten op een winderig balkon?

Als het gaat om het inrichten van een winderig balkon, moet je goed nadenken over welke planten goed gedijen in deze omgeving. Er zijn verschillende voorbeelden van planten die perfect zijn voor in een balkontuin waar het hard waait.

Geschikte voorbeelden van plantensoorten voor op een winderig balkon zijn: Heesters, bijvoorbeeld de buxus, bolchrisant, hortensia’s of geraniums. Sommige van de meer winterharde vaste planten, zoals hemelsleutel, lavendel of een Japanse zegge zijn ook geweldige toevoegingen aan de balkontuin. Verder zijn sedum soorten ook zeer geschikt voor winderige balkons omdat ze weinig onderhoud en water nodig hebben. Voor kleur kun je bacoba’s of een dropplant proberen, die beide goed tegen de wind kunnen.

Deze planten kunnen goed op een winderig balkon:

 • Geranium
 • Hemelsleutel
 • Japanse zegge
 • Bacoba
 • Dropplant
 • Hortensia
 • Lavendel
 • Sedum soorten

Met de juiste balkondecoratie ideeën kan je een mooie en veerkrachtige balkontuin aanleggen, ongeacht het klimaat!

Welke balkonplanten kunnen in de volle zon?

Bij het inrichten van een balkontuin op het zuiden of westen is het belangrijk planten te kiezen die de volle zon kunnen verdragen. In een pot heeft een plant maar beperkt water. Ook verdampt het water sneller dan in de volle grond. Plaats bij een balkon in de volle zon daarom een schaaltje onder de potten en geef regelmatig water. Veel planten en bloemen gedijen beter als ze enkele uren per dag aan direct zonlicht worden blootgesteld. Hier zijn enkele geweldige balkonplanten die de volle zon goed kunnen verdragen:

 • Lavendel
 • Rozemarijn
 • Geraniums
 • Oleander
 • Sedum soorten

Lavendel: Lavendel is een van de populairste balkonplanten omdat hij snel groeit, er mooi uitziet en bestuivers zoals bijen en vlinders aantrekt. Het is ook een onderhoudsvriendelijke plant die warme temperaturen en volle zon kan verdragen.

Rozemarijn: Rozemarijn is een kruid dat van volle zon houdt en snel zal groeien in je balkontuin. Dit geurige kruid heeft prachtige blauwe bloemen die bestuivers aantrekken en het smaakt ook nog eens heerlijk!

Geraniums: Geraniums zijn lang niet meer zo ouderwets. Dat komt vooral door de vele bakken, torens en gaaspanelen die je tegenwoordig in het tuincentrum kan kopen. Hiermee creëer je binnen een handomdraai en bloemenzee op je balkon waar je tot in het najaar van kan genieten.

Oleander: Oleander kan heel goed tegen droogte en draagt prachtige rood of roze bloemen de gehele zomer. Kijk wel uit met de bloemen want deze zijn giftig voor de meeste huisdieren.

Sedum: Sedum is een onderhoudsarme vetplant die de volle zon aankan en weinig water nodig heeft. De unieke bladeren van sedum zijn ideaal om textuur en contrast toe te voegen aan jouw balkontuin. Een bijkomend voordeel van de bodem bedekkende soorten sedum is dat ze helpen tegen het verdampen van water uit je potten.

Dit zijn slechts enkele van de vele planten die op jouw balkon het super zullen doen in de volle zon. Met een beetje onderzoek kan je nog veel meer balkonvoorbeelden vinden van planten die schoonheid en kleur aan je buitenruimte kunnen geven.

Wat zijn de beste balkonplanten?

Bij het inrichten van je balkontuin zijn de juiste planten essentieel. Hier zijn enkele van de beste balkonplanten voor een kleine balkontuin:

 • Varens
 • Vetplanten
 • Kruidensoorten
 • Bloemen in potjes
 • Klimplanten

Varens: Varens zijn geweldig voor het creëren van een weelderige, natuurlijke uitstraling in je balkontuin. Ze gedijen goed in een warme en vochtige omgeving en hebben weinig licht of water nodig.
Vetplanten: Een perfecte onderhoudsarme optie voor je balkontuin zijn de vetplanten. Deze droogte tolerante planten zijn er in verschillende vormen en maten en hebben weinig verzorging nodig.
Kruiden: Kruiden zijn een uitstekende keuze voor balkontuinen omdat ze in kleine bakken kunnen worden gekweekt en gemakkelijk te verzorgen zijn. Enkele van de beste kruiden voor balkons zijn basilicum, bieslook, munt en oregano.
Bloemen in potten: Om wat kleur en leven aan je balkon te geven, kun je overwegen enkele bloemen in potten toe te voegen. Soorten als viooltjes, petunia’s, leeuwenbekjes en goudsbloemen kunnen allemaal in potten op uw balkon worden gekweekt.
Klimplanten: Als de situatie zich leent, kun je overwegen klimplanten tegen de muren van uw balkon te laten groeien. Soorten als klimop en blauwe regen zijn ideaal om een natuurlijke wandbekleding te creëren die je balkon ook wat meer privacy geeft.

Door de juiste planten voor jouw balkontuin te kiezen, kun je een mooie en uitnodigende buitenruimte creëren waar het heerlijk vertoeven is.

Conclusie

Het aanleggen van een balkontuin voor een klein of smal balkon kan een spannende en lonende ervaring zijn. Bij het inrichten van balkontuinen gaat het vaak om het optimaal benutten van kleinere ruimtes en uiteindelijk te zorgen voor een mooie ontspannende buitenruimte. Van balkondecoratie tot het toevoegen van planten en meubilair, er zijn veel ideeën en voorbeelden om je te inspireren. Met een beetje creativiteit en vindingrijkheid kun je een klein balkon omtoveren tot een leuke en functionele buitenruimte. Dus of je nu planten inricht, inspiratie vind in de balkonvoorbeelden of gewoon op zoek bent naar ideeën voor een klein balkon, er zijn tal van mogelijkheden om een uitnodigende balkontuin te creëren waar je jarenlang plezier van gaat hebben.

 

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van verticaal tuinieren? Schrijf je in voor de de nieuwsbrief.