Heb je kleine een stadstuin? En ben je opzoek naar inspiratie en tips voor de inrichten hiervan? In dit blog geven we de handigste tips, advies van de tuinman en willen we je inspireren met een aantal voorbeelden van kleine stadstuinen.
Een Kleine Stadstuin Inrichten? Inspiratie, Ideeën & Tips
Ga je ook een kleine stadstuin inrichten? Onze tuinman geeft je advies over het gebruik van materiaalsoorten. Tips voor het verduurzamen van je stadstuin en inspiratie om gemakkelijk meer groen in jouw tuin te creëren door bijvoorbeeld slim gebruik te maken van je schutting, muren en wanden.
Stadstuin inspiratie en ideeën.
Inspiratie om je tuin te verduurzamen. Ideeën om slim om te gaan met kleine ruimtes. Tips om eenvoudig veel groen in je omgeving toe te voegen. Kortom alle informatie om een bewuste en sfeervolle stadstuin in te richten.
Hoe verduurzaam ik mijn stadstuin?
Er zijn veel maatregelen die je kan nemen om je stadstuin te verduurzamen, enkele voorbeelden zijn:
- Tegels eruit en planten erin
- Regenwater opvangen
- Verticaal Tuinieren.
1) Tegels eruit en planten erin. Idealiter is maximaal 70% bestraat van jouw stadstuin bedekt met bestrating. Dit voorkomt wateroverlast en bij een hittegolf zorgen tegels ervoor dat het nóg warmer wordt in de stad. Bestrating neemt namelijk de warmte op en geeft dit in de avond langzaam weer af. Dus wip die tegels eruit en zorg ervoor dat je bodem weer groen en luchtig wordt. Zo kan het water goed weglopen en komen voedingstoffen voor planten in de grond in plaats van het riool. Bovendien zorgt het groen voor verkoeling op warme dagen.
2) Regenpijpen afkoppelen en het regenwater opvangen. Door je hemelwaterafvoer aan te sluiten op een regenton sla je twee vliegen in één klap. Je kan namelijk regenwater gebruiken voor het bewateren van je beplanting en je voorkomt dat regenwater geloosd wordt op de stadsriolering.
3) Verticaal tuinieren. Groene gevels hebben veel voordelen. ze verkoelen je huis in de zomer en zorgen voor een isolerend effect in de winter. Met groene gevels, schuttingen of muren kan je serieus veel impact maken in de stad. Het zorgt namelijk voor een groene beleving, meer fijne plekken voor insecten en vogels. Trouwens, ook niet geheel onbelangrijk, het oog wil ook wat. Verticale tuinen zijn prachtig.
Hoe creëer je diepte in een kleine stadstuin?
Diepte in je kleine tuin creëer je door verschillende hoogtes in je tuin aan te brengen en verschillende materiaalsoorten met elkaar af te wisselen. Wissel dus bestrating af met groene borders of een grasveld en maak een vlonder voor je lounge gedeelte. Gebruik bijvoorbeeld bloempotten om wat extra kleur in je tuin aan te brengen.
Een idee is ook om verschillende soorten planten in één pot zetten of juist verschillende kleuren. Als je ruimte hebt, plant dan een boompje zoals een vijgenboom of steenijk. Boompjes zorgen voor schaduw in de zomer en voor meer privacy. Maak verhoogde borders van bijvoorbeeld hout, steen of betonblokken. Zo creëer je meer diepte in je tuin en is er ook plaats voor grotere planten. Pas verlichting toe om ’s avonds nog lekker buiten te kunnen zitten en sfeer te creëren in jouw stadstuin.
Tips van de tuinman
De tuinman geeft tips & advies over bepaalde thema’s in jouw stadstuin.
- Regenton
- Moestuin
- Verlichting
- Beplanting
- Bloempotten
- Bestrating
- Kruidentuin
- Vlonder
1. Regenton
Sluit dit aan op je regenwaterafvoer. Het heeft echt alleen maar voordelen. Als er heftige regenbuien zijn dan gaat al het water wat niet de grond in zakt naar de riolering. Omdat er zoveel water tegelijk naar de riolering gaat kan het water niet allemaal tegelijk weg en ontstaan er grote plassen op straat en in de tuinen. Door een regenton in je tuin te plaatsen help je mij aan een oplossing voor dit probleem.
Het ander bijkomend voordeel is dat je ruim 100 liter water kan opslaan en dit kan je gebruiken om je tuin water te geven bij droge periodes. Dus in plaats van kraanwater gebruik je regenwater.
2. Moestuin
Hoe groot is een stadstuin? 40 of 80 vierkante meter? Het maakt niet uit, als jij een moestuin wil dan kan dat. Stel je hebt een tuintje van 40m2 dan is het slim om je wanden, gevels of schuttingen te gebruiken voor een verticale moestuin. Zodat je je tuinoppervlakte kan gebruiken voor een leuke zit en beplanting. Op deze wijze kan je aardbeien en wortels tegen je muur laten groeien. Let wel, een goed tuin systeem maakt het een stuk gemakkelijker.
3. Verlichting
Vanuit je woonkamer of keuken kijk je zo de tuin in. Als het buiten donker is, dan lijkt je woonkamer groter en dat je tuin onderdeel van de woonkamer is. Dit effect wordt gecreëerd door licht en lampen. Het effect van kunstlicht in een stadstuin is dat het de tuin en de woonkamer verbindt. Er is veel keuze uit verschillende lampen. Je kan leuk met licht spelen door bijvoorbeeld een vlonder of terras te verlichten met grondlicht. Of laat het licht schijnen op één van je boompjes of struiken.
Het effect van lampen in je tuin is al beschreven, het zorgt voor sfeer en het verbind je woonkamer met je tuin in de avond. Je kan verschillende soorten lampen toevoegen in je tuin:
- Up- en downlight aan wanden of gevels. Hiermee creëer je een chique uitstraling.
- Tuinpadlampen om accent te geven aan je paden of juist aan de beplanting in jouw borders
- Lampen voor je overkapping zoals inbouwspots of juist hangende lampen.
- decoratieve lampen waarmee je licht kan richten op bijvoorbeeld een stam of kruin van een boompje.
4. Beplanting
Planten zorgen voor sfeer en leven in je tuin. Het zorgt voor verkoeling, dempt geluid en het trekt insecten aan. Onmisbaar dus in jouw stadstuin. Vaste beplanting zet je in de volle grond. Het is verstanding om langs te gaan bij een tuincentrum of kwekerij voor advies want er zijn ontzettend veel verschillende soorten. Bodembedekkers, siergrassen, struiken, bladplanten, nectarplanten. De ruimte en het aantal zonuren in jouw tuin bepaalt welke beplanting geschikt is.
Als je ook je muren of schutting van de buren wil bedekken met beplanting dan kan dat door gebruik te maken van een verticale plantenbak in een rooster. Je hangt dan bijvoorbeeld 16 plantenbakjes aan één rek en hangt dat aan de muur. Op deze manier kan je dus ook verticaal beplanting laten groeien.
5. Bloempotten
Bloempotten zijn een leuk middel om kleur in je tuin aan te brengen en hoogtes te creëren wat weer zorgt voor diepte in je tuin. Combineer verschillende bloempotten met elkaar. Je kan ervoor kiezen om een olijfboom te planten in een pot of juiste inheemse soorten. Ga naar een tuinwinkel in jouw buurt en laat je adviseren.
6. Bestrating
Steenachtige materialen kunnen natuurlijk niet ontbreken in jouw stadstuin. Grofweg heb je twee soorten bestrating, namelijk klinkers en tegels. zo zijn er betontegels of tegels van keramiek en heb je gebakken klinkers of betonklinkers.
Zoveel mensen zoveel smaken dus beslis voor jezelf wat bij je past. Wil je een moderne uitstralingen van je tuin dan is het raadzaam om met grote tegels te werken en strakke lijnen. Tegels zijn van keramiek of beton en zijn te verkrijgen in verschillende diktes. Kies voor gebakken klinkers (5 of 7 duimers) als je voorkeur gaat naar meer authentieke uitstralingen. En combineer deze bijvoorbeeld met kinderkopjes waarin je het straatwerk opsluit.
Wil je geen klinkers of tegels in je tuin dan heb je ook nog de keuze om met grindsoorten te werken. Zoals bijvoorbeeld split. Leg onder het grind altijd worteldoek, dit voorkomt dat er onkruid tussen het grind komt.
7. Kruidentuin
Je kunt kruiden op verschillende manieren kweken. In een houten kruidenbak of in een verticale kruidentuin. We zetten de voor- en nadelen voor je op rij.
Een houten kruidenbak neemt veel ruimte in beslag, dat is een nadeel als je geen grote tuin hebt. Het voordeel is, dat wortels van de kruidenplant veel ruimte krijgen waardoor je kruidenplant vrij kan groeien.
Een verticale kruidentuin heeft als voordeel dat je geen vloeroppervlakte opgeeft voor het kweken van kruiden, je een lelijke muur kan bedekken met verse kruiden en dat je de kruidenplanten makkelijk in de zon kan hangen. Nadelen die zijn er eigenlijk niet.
Geschikte kruiden voor een verticale kruidentuin zijn: mint, bieslook, tijm en peterselie.
8. Vlonder
Een vlonder zorg ervoor dat je breekt met de rest van de tuin en met een vlonder kan je leuke hoekjes, paden of terrassen maken. Je kan er verlichting onder plaatsen en hoogte creëren in jouw tuin.
Er zijn twee soorten materialen die worden gebruikt voor vlonders. Kunststof en hout. Als je voor een houten vlonder kiest is het slim om voor tropisch hardhout te kiezen. Dit heeft namelijk een lange levensduur en kan goed tegen vocht. Bankirai is bekende soort. Het voordeel van kunststof vlonders is dat het onderhoudsvriendelijk is en ook lang mee gaat. Het nadeel is dat de kunststof planken glad zijn bij nat weer.
Wat zijn leuke accessoires voor mijn stadstuin?
Startpakket voor een verticale tuin. Dit product is er in drie verschillende afmetingen. Een small, medium of large. Het is erg leuk om meerdere pakketen met elkaar te combineren. In de verticale tuinen kan je kruiden, aardbeien of bloemen laten groeien. Hier komen vlinders en bijen op af en laat dat nou ook eens goed zijn voor de biodiversiteit in de stad.
Barbecue. Verschillende barbecues zijn leuk om in je stadstuin te hebben. Zo kan je op ieder moment van het jaar genieten van een lekkere barbecue. Er zijn verschillende soorten barbecues, van elektrisch tot gas en houtskool. Kies de barbecue die bij jou past en waar je het meeste plezier van gaat hebben.
Lampionnen. Ze geven sfeer aan je tuin. Ze zijn er in verschillende maten, kleuren en vormen. Je kan ze gebruiken om een donkere hoekje van je tuin wat meer licht te geven of als decoratie. Er zijn heel veel leuke ideeën te bedenken met lampionnen. Bijvoorbeeld: door ze op te hangen aan een boom of een paal. je kan Lampionnen op en tafel zetten of op de grond.
FAQ – Meest Gestelde Vragen
Welke planten in kleine stadstuin?
- Miniatuurrozen
- Dwerghortensia's
- Kleine Geranium
- Siergrassen
- Vrouwenmantel
- Minihosta
- Vlinderplanten