Tuin Ideeën

Een Lelijke Schutting Camoufleren of Opvrolijken? Hoe doe je dat?

Mijn Verticale Tuin 3 februari 2023

Een lelijke schutting camoufleren of opvrolijken? Hoe doe je dat? Geen zorgen, gelukkig zijn er veel manieren om dit te doen! In deze blogpost bespreken we 8 verschillende manieren hoe je een schutting of muur kunt opvrolijken.

Lelijke Schutting Camoufleren

Hoe kun je een lelijke schutting camoufleren of opvrolijken?

Onze tuinman heeft en aantal voorbeelden & tips voor je op een rijtje gezet. Het zal je natuurlijk niet verbazen dat naar onze mening de beste optie om je schutting of tuinmuur te camoufleren een verticale tuin is. Kies je eigen favoriete samenstelling van planten en maak van jouw tuin een “verticaal” paradijsje.

Veel lees plezier verder en wellicht kunnen we je inspireren!

1. Ga de hoogte in!

Een manier om een lelijke tuinmuur op te vrolijken is door er planten tegen te laten groeien. Een verticale tuin systeem maakt dat mogelijk zonder dat je al te lang bezig bent met onderhoud. En als je extra ambitieus bent, kun je de hele muur met groen bedekken, zoals in dit voorbeeld!

Ook leuk is een verticale kruidentuin. Hierin kan je je favoriete kruiden kweken en gebruiken bij het bereiden van de heerlijkste verse gerechten. Het mooie aan het verticale tuin systeem is juist dat een ieder zijn eigen indeling van planten, bloemen, kruiden en zelfs bollen kan maken. Zo hebben we al heel wat kunstwerkjes voorbij zien komen.

2. Je schutting opvrolijken met een kleine tentoonstelling.

Je schutting opvroklijken met een kleine tentoonstelling vereist een aantal objecten zoals: kratjes, een bijzettafeltje, een oude ladder, en verschillende bloempotten. Zet ze allemaal bij elkaar om een samenhangend ontwerp te maken. Door kratten te stapelen kan je moeiteloos de hoogte in zonder dat je iets voor langere tijd aan de muur hoeft te bevestigen.

Probeer verschillende opstellingen uit en weef creatief. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van items op de grond en een aantal hangend aan de muur of schutting.

3. Een lelijke schutting bedekken kan met vlechtschermen.

Vlechtschermen zijn ideaal om een lelijke schutting of muur te camoufleren!

Dit zijn dichte schermen van gevlochten wilgentenen. Omdat ze zeer dicht en van natuurlijke materialen gemaakt zijn, camoufleren ze en het geeft ook een rustgevend effect. Bovendien maak je de dieren en insecten in je tuin er ook erg blij mee.

Een natuurlijke beschutting is een waar vier sterren hotel voor vlinders, egels en insecten. Vlechtschermen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, afmetingen en stijlen zodat je jouw favoriete model makkelijk kunt vinden.

Lelijke Schutting Bedekken

4. Gebruik een rooster of klimkabel voor klimplanten.

Een klimplant kan worden gebruikt om een onaantrekkelijke muur te verhullen, maar niet elke klimplant kan gemakkelijk tegen een constructie opklimmen. Het is dus mogelijk dat je een rooster of klimkabel nodig hebt. De planten klimmen in het rooster en niet in de muur.

Met een beetje liefde, water en zonlicht zal de lelijke muur verdwijnen achter een prachtige groene oase. Heb je een lelijke, kale betonnen of bakstenen muur in de tuin die je liever vandaag nog verbergt, dan zijn er ook voor gekweekte roosters te koop.

Met een klimkabel heb je sneller een resultaat

Ook klimkabels worden gebruikt als steun voor rankende klimplanten. Dit zijn klimplanten die niet zelfstandig tegen een muur op kunnen klimmen, zoals: toscaanse jasmijn, een druif en blauwe regen. Rankende klimplanten willen zich om een kabel heen en verhouten vervolgens. Hierdoor is het niet mogelijk de kabel na een aantal jaar te vervangen. Kies daarom voor een stevige en verstelbare klimkabel van roestvast staal.

5. Creëer een bijzonder patroon met klimplanten.

Als je geïntrigeerd bent door het idee van een klimplant, maar het raster van de vorige oplossing jou teveel binnen de lijntjes is,, kijk dan eens naar deze originele manier om de plant langs je muur te laten kruipen.

Door draden in een ruitvorm te spannen, creëer je een heel mooi effect op een anders lelijke muur. Je kunt deze techniek gebruiken om de lelijke muren van je tuin op een spectaculaire manier te camoufleren.

Voel je vrij om ook met andere patronen te experimenteren, span de draad gewoon langs het gewenste patroon en wacht tot de kruipende planten hun ding doen!

6. Je schutting verfraaien met heldere rozen.

Door fleurige rozen toe te voegen aan een lelijke schutting of muur kunt u de ruimte echt opvrolijken en vrolijker maken. U kunt ze in de grond planten of een rozentralie gebruiken om ze te ondersteunen. Hoe dan ook, het resultaat zal u zeker bevallen!

Schutting Opvrolijken Rozen

7. Ga voor een spiegel aan de wand.

Een andere manier om een lelijke tuinmuur te laten verdwijnen is door er een spiegel voor te hangen.

Als bijvoorbeeld een lelijke scheur de muur ontsiert, kan een spiegel deze verbergen. Zo lijkt je tuin er groter door en kan je nu dingen zien die je anders nooit eerder zag vanuit bijvoorbeeld binnen. Of je ziet hoe de spiegel de mooie border verlengt en twee keer zo groot laat lijken.

Let wel op! Heb je veel volgels in tuin dan is dit idee af te raden. Bij sommige opstellingen met spiegels komt het voor dat vogels hier tegen aan gaan vliegen.

Een speigel trekt onmiddellijk de aandacht naar de bloemen en weg van de lelijke schutting of muur. Het camoufleren van een lelijke tuinmuur biedt zo heel wat voordelen.

8. Een lelijke schutting wegwerken met houten latten of een ander scherm.

Als je een lelijke tuinmuur of schutting hebt, kan je er natuurlijk ook gewoon een nieuw tuinscherm voor plaatsen. Dit zal de oude schutting of muur volledig camoufleren en uw tuin een nieuwe uitstraling geven. Als je wilt, kan je de nieuwe schutting zelfs in een opvallende kleur verven om hem er echt uit te laten springen!

Als de muur of schutting stevig genoeg is kun je deze ook bekleden met houten latten. Plaats hiervoor eerst drie horizontale regels. Eén boven, een onder en een in het midden. Deze maak je vast in de muur zodat je een stevige ondergrond hebt voor de verticale latten. Schroef of spijker de latten verticaal tegen de muur met ongeveer één tot een halve cm tussenruimte.

Als je eerst de achtergrond donker maakt met bijvoorbeeld verf of een zwart doek op de horizontale latten, krijgt het nieuwe aanzicht een knusse uitstraling. Gebruik bij voorkeur gebruikt hout of hout met een duurzaam karakter.

Conclusie van de tuinman.

Zoals u ziet, zijn er veel manieren om een lelijke schutting of muur te camoufleren. Met een beetje creativiteit kan je je tuin gemakkelijk omtoveren tot een prachtige groene oase!

Naast deze acht ideeën zijn er nog veel meer mogelijkheden. Wij geven er echter de voorkeur aan onze tuinmuur te verhullen met planten of natuurlijke voorwerpen zoals hout.

Je kan natuurlijk ook een lelijke muur in een aangename tint verven of simpelweg een goede schoonmaakbeurt geven. Dit kan u in sommige situaties al een hoop geld besparen!

FAQ – Meest gestelde vragen

 

Hoe kan je een lelijke schutting of tuinmuur camoufleren?

  1. Een verticale tuin ophangen
  2. Bedekken met vlechtschermen
  3. Opvrolijken met een tentoonstelling
  4. Een rasterwerk met klimplanten
  5. Vervraaien met rozen
  6. Een spiegel ophangen
  7. Wegwerken met hout
  8. Klimplanten met patroon

 

Onze tuinman gaat deze vragen binnenkort beantwoorden

  • Welke planten tegen een schutting?
  • Wat te doen met muur in tuin?