Tuin Ideeën

Nieuwste Tuintrends voor een Kleine Tuin in 2023

Mijn Verticale Tuin 13 februari 2023
Benieuwd naar de nieuwste tuintrends in 2023? Het nieuwe voorjaar komt eraan en dus blikken we alvast vooruit op de belangrijkste tuintrends voor 2023, ook voor kleine tuinen. Verder kijken we kort terug naar de tuintrends van 2022, wat is er veranderd. In dit artikel geven we je voorbeelden, inspiratie en tuinadvies van onze tuinman. Maak van jouw buitenruimte een fijne plek waar je heerlijk kan relaxen, borrelen en met groen bezig kan zijn.
Nieuwste Tuintrends 2023

De nieuwste tuintrends 2023 voor een kleine tuin.

Dit zijn de 5 meest groeiende en nieuwste tuintrends voor 2023, vooral in een kleine tuin gaan we deze trends steeds meer terugzien.

 • De hoogte in met verticaal tuinieren.
 • Verduurzaming in de tuin.
 • Breng je tuin in harmonie met de natuur.
 • Meer inheemse bloemen en planten
 • Maak het zelf of doe het zelf.

In dit artikel geeft onze tuinman je tips en advies over hoe je deze tuintrends het beste kan combineren in jouw buitenruimte. Heb je een kleine tuin of buitenruimte zoals een stadstuin, balkon of dakterras. De trends zijn allemaal toe te passen in jouw buitenruimte.

1. Tuintrend: de hoogte in!

De hoogte in met verticaal tuinieren is een hele leuke manier om je tuinruimte te maximaliseren en prachtige bloemen, kruiden en fruit te kweken. Het is gemakkelijk te doen in je eigen achtertuin of juist op een klein balkon, en vereist veel minder ruimte dan horizontaal tuinieren.

Neem alleen maar een kijkje in je tuin om te zien hoeveel ongebruikte muren, schuttingen of andere verticale oppervlakken je hebt, er zijn in iedere tuin genoeg plekken nog onbenut die juist een vergroening kunnen gebruiken. Je hebt de keuze voor de traditionele route met klimplanten in groeikabels, of kijk naar de meer ontworpen systemen waarmee je muren met planten kan vergroenen. Hoe dan ook, verticaal tuinieren is een geweldige manier om je tuinier potentieel te maximaliseren en het meeste uit je buitenruimte te halen.

Tuintrends Kleine Tuin 2023

Onze tuinman heeft de voordelen nog eens op een rijtje gezet:

 1. Meer ruimte om groen in jouw omgeving te creëren omdat je ook de gevels en muren kan gebruiken;
 2. Meer groen tegen muren en gevels zorgen voor een verkoelend effect in de zomer;
 3. Gebruik je creativiteit, verticale tuinen zien er echt prachtig uit.

Welke planten kunnen er in een verticale tuin?
Een verticale tuin kan worden ingezet voor een grote verscheidenheid aan planten, zoals kruiden, bloemen en vruchtdragende planten. Aardbeienplanten zijn bij uitstek geschikt om op die manier te planten.

2. Tuintrend: verduurzamen

Daar heb je dat containerbegrip weer, verduurzamen. Wat wordt hier mee bedoelt? Wij geven het betekenis en maken het concreet zodat je ermee aan de slag kan in jouw tuin.

Wil je nieuwe meubels. Wat kies je? Plastic, hardhout of bamboe meubels? Hardhout komt uit het tropisch regenwoud. Deze bomen groeien heel langzaam, hebben kleine jaarringen en daarom is het hout hard en kan het goed tegen vocht. Het hout heeft een lange levensduur echter er is wel een boom voor gekapt in het regenwoud en voordat die is terug gegroeid ben jij waarschijnlijk niet meer op deze aarde.

Zo komen we uit bij Bamboe. Bamboe groeit razendsnel, sommige soorten tot wel bij een meter per dag. Het materiaal is erg sterk en is goed te bewerken. Het is een natuurlijk materiaal en groeit snel.

Verantwoordelijk omgaan met drinkwater. Wat heeft dat te betekenen met jouw tuin? Veel te vaak wordt er drinkwater gebruikt om planten water te geven, terwijl schoondrinkwater schaars is. Je kan beter regenwater gebruiken om je planten te bewateren. Dit kan door een regenton aan te schaffen en deze aan te sluiten op je hemelwaterafvoer. Met regen wordt je ton gevuld en met droogte gebruik je het regenwater om je planten water te geven.

Tuintrends Verduurzamen

Meubels kan je uiteraard ook zelf maken. Het liefste van gebruikte materialen.

Tegels eruit en planten erin. Waarom? Omdat regen niet in de bodem terecht komt maar via de tegels rechtstreeks naar de riolering gaat. We ervaren steeds vaker hevige regenbuien met als gevolg ondergelopen straten. Dit komt omdat de riolering al het water niet kan verwerken wat in korte tijd neerslaat. Hoe meer tegels eruit gaan, hoe meer natuurlijke afwatering er is.

Bovendien zorgt het voor verkoeling in de zomer omdat tegels warmte vast houden.

3. Tuintrend: in harmonie met de natuur

Jij bent niet de enige die van jouw tuin kan genieten. Bijen, vlinders, slakken, insecten en vogels komen ook graag bij je op bezoek. Jouw tuin is een belangrijke middel dat kan bijdragen aan de biodiversiteit van jouw omgeving in je stad of dorp. Een tuintje vol met tegels of stenen past dus totaal niet in deze trend. Veel bloemen, planten en struiken, dat past wel in deze trend.

Tuintrends 2023 Insectenhotel

Bijen komen op veel verschillende bloemen af, maar ze hebben een voorkeur voor bloemen met een lange bloemsteel en een grote, open kroon. Ze zoeken naar nectar in deze bloemen om ervan te leven. Bijen zijn belangrijk voor de biodiversiteit omdat ze helpen om bestuiving te verzorgen. Ze doen dit door nectar en stuifmeel van bloemen op te pikken en mee terug naar hun bijenhuisje te brengen. Hierdoor kunnen fruitbomen, planten en andere bloemen bevrucht worden. Ook vlinders komen af op bloemen en helpen met bestuiving.

Accessoires voor jouw tuin;

 • Vlinderplanten

Twee vlinders in één klap want de bloemen die je krijgt zorgen voor kleur en op de bloemen komen vlinders af. Leuk en nuttig gezelschap.

Hang een kruidenrek verticaal tegen je muur of schutting en vul deze met kruiden zoals munt, tijm en bieslook.

 • Vogelhuisje

Maak ook een beschut plekje voor een vogel in jouw tuin. Een kwestie van rustig afwachten tot het huisje bewoont wordt en je er nieuwe buur bij hebt.

 • Insecten hotel

Een houten huisje wat jarenlang bewoont kan worden door de bij.

4. Tuintrends: Inheemse bloemen en planten

Inheemse bloemen en planten zijn planten van hier. Dus bloemen, planten en struiken die van nature voorkomen in bepaalde geografische gebieden. Er zijn inheemse bloemen en planten in elke provincie, maar er zijn ook inheemse soorten in andere landen. In Nederland zijn er ruim 3000 verschillende inheemse plantensoorten.

Tuintrends Planten Inheems

Er zijn verschillende soorten inheemse planten, zoals struiken, bomen of bloemen. Inheemse planten hebben vaak een langere levensduur dan exotische planten omdat ‘de genen’ van de Inheemse planten gewent zijn aan het klimaat hier. Ze zijn beter bestand tegen de weersomstandigheden in de regio en hebben geen extra water of onderhoud nodig, omdat ze niet afhankelijk zijn van exotische bodemstoffen- en klimaatomstandigheden. Een Palmboom groeit niet van nature op de Noordpool en vijgenbomen gedijen het beste in de mediterrane zones.

De bekendste inheemse bloemen en planten in Nederland zijn:

– Rozen (rozen behoren tot de familie van de Rosaceae)

– Lavendel (Lavandula officinalis)

– Klimop (Hedera helix)

– Vlier (Sambucus nigra)

– Narcissen

5. Tuintrend: doe het zelf

Onderschat je zelf niet. Je kan meer dan je denkt en steeds meer mensen zien dat in, vandaar dat doe-het-zelf een sterk trend is. Gebruikte materialen die normaal worden weggegooid blijken goede grondstoffen voor nieuwe producten in de tuin. Zo was er een sterke trend waarneembaar van verschillende toepassingen van gebruikt steigerhout en worden lounge sets gemaakt van pallets.

Tuindrends 2023 Kussens

Ook moestuinen vind je steeds meer terug in kleine tuinen. Je kan zelf een bak timmeren, deze bekleden met wortel doek en in de bak je groentes kweken. Ook de verticale moestuin is in steeds meer kleine tuinen te vinden. Omdat men beperkte ruimte heeft kiest men ervoor bijvoorbeeld aardbeien te kweken in bakken en deze op te hangen aan een rek.

Accessoires voor jouw tuin:

Maak zelf een verticale tuin en doe mee met de tuintrends.

 • Regenton

Vang het regenwater op en gebruik dit om het groen in jouw tuin water te geven

 • Wormenhotel

Maak je eigen compost van je organisch afval en gebruik dit om je planten mee te voeden.

 • Kussens

Kussens geven jouw tuin net wat meer sfeer en comfort. Ze maken het mogelijk om op verschillende plekken in de tuin te relaxen en zorgen voor kleur in jouw tuin. Maak ze zelf.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van verticaal tuinieren? Schrijf je in voor de de nieuwsbrief.