Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden!
Combineer en bespaar tot €30 per set!

Wat is het NK Tegelwippen? Het wat en waarom van Tegels wippen?

De laatste jaren is er in Nederland veel aandacht voor het verwijderen van tegels uit tuinen, tegelwippen. Steeds meer mensen beseffen dat een betegelde tuin niet alleen saai is, maar ook nadelig kan zijn voor het milieu en de biodiversiteit.

Gelukkig is er een groeiende beweging van mensen die hun tuin willen vergroenen, of een geveltuin willen maken door tegels te vervangen met planten en bomen. Dit staat bekend als “tegelwippen”. In dit artikel wordt uitgelegd wat tegelwippen inhoudt, waarom het belangrijk is en wat het Nederlands kampioenschap tegelwippen precies is.

Wat is Tegelwippen Betekenis

Wat is Tegelwippen? De betekenis en definitie.

De betekenis van “tegelwippen” is het verwijderen van tegels in de tuin en het vervangen ervan door planten, bomen en struiken. Door het vergroenen van de tuin wordt de biodiversiteit gestimuleerd en wordt het leefgebied voor bijen, vlinders en andere dieren vergroot. Een groene tuin helpt ook bij het reguleren van het klimaat. Bomen en planten zorgen voor verkoeling in de zomer, terwijl ze in de winter de wind breken en warmte vasthouden.

Waarom Tegelwippen?

Het vervangen van tegels door groen heeft vele voordelen. Groen bevordert de biodiversiteit en biedt dieren meer leefruimte en voedsel. Planten en bomen hebben ook een positief effect op het klimaat door verkoeling in de zomer en warmte vasthouden in de winter. Groen vermindert wateroverlast, verbetert de luchtkwaliteit en bevordert rust en ontspanning.

Hoe Tegelwippen?

Voor het tegelwippen kun je het beste een spade, breekijzer, kruiwagen, hark, handschoenen en stevige schoenen gebruiken. Begin met het verwijderen van de tegels en graaf de ondergrond 20-30 cm diep uit. Kies planten die passen bij de omstandigheden in jouw tuin, plant ze in de uitgegraven grond en voeg compost of tuinaarde toe. Onderhoud de tuin door onkruid te verwijderen en planten te bewateren en voeden. Zo maak je van je tegelvlakte een mooie, groene tuin.

Wat is NK Tegelwippen?

Het NK Tegelwippen is een jaarlijks terugkerende competitie tussen verschillende Nederlandse steden om te zien wie de meeste tegels uit de grond kan halen. Het NK tegelwippen in 2023 loopt van 21 maart t/m 31 oktober 2023.

Het doel van het NK Tegelwippen is om het belang van een groene tuin onder de aandacht te brengen en mensen te stimuleren om hun tuin te vergroenen. Deelnemende steden organiseren verschillende acties en evenementen om mensen te helpen bij het verwijderen van tegels en het vergroenen van hun tuin.

Welke stad won het Nederlandse kampioenschap Tegelwippen?

De stad Den Haag won het afgelopen jaar 2022 het NK tegelwippen voor het meeste totaalaantal gewipte tegels. Ze kregen hiervoor voor de tweede maal de gouden tegel uitgereikt.

Wie kan de Gouden Tegel winnen?

De gouden tegel kan gewonnen worden door de stad die in één jaar het meeste aantal tegels gewipt heeft.

Mogelijkheden voor subsidie en ondersteuning bij Tegelwippen

Er bestaan diverse opties om subsidie en hulp te ontvangen bij het vervangen van tegels door groen in je tuin. Sommige gemeenten bieden een subsidie aan voor het vergroenen van je buitenruimte. Dit kan in de vorm van een vergoeding voor de kosten van de benodigde planten en materialen, of als een vergoeding voor het uitbesteden van de werkzaamheden aan een professionele hovenier.

Verder zijn er verschillende organisaties die zich inzetten voor een groenere leefomgeving en daarbij ondersteuning bieden bij het tegelwippen. Zo is er de landelijke campagne genaamd ‘Tegel eruit, plant erin’, die mensen stimuleert om hun tuin te vergroenen. Deze campagne biedt praktische tips en biedt gratis plantenpakketten aan.

Daarnaast zijn er lokale initiatieven die zich richten op het vervangen van tegels door groen, zoals buurtgroenprojecten en vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor meer groen in de omgeving. Deze organisaties kunnen je helpen bij het vergroenen van je tuin door advies te geven of door het leveren van planten.

Kortom, er zijn meerdere mogelijkheden om financiële steun en hulp te krijgen bij het tegelwippen. Informeer bij je gemeente of kijk op de website van de ‘Tegel eruit, plant erin’ campagne om te zien welke opties er voor jou beschikbaar zijn.

Conclusies

Hopelijk hebben we je kunnen informeren en enthousiasmeren over het belang van tegels wippen. Hieronder vind je een lijstje met verwijzingen naar nuttige bronnen en organisaties om je te helpen aan de slag te gaan met tegelwippen.

Hopelijk kunnen deze bronnen en organisaties je verder helpen bij het vergroenen van je tuin door middel van tegelwippen!

Categorieën