Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden!
Combineer en bespaar tot €30 per set!

Aardbeien & Aardbei Planten

Een aardbei (Fragaria) daarmee bedoelen we eigenlijk de aardbei plant zelf, kom in Nederland voor in vele rassen. Bijna alle aardbeiensoorten zijn uitermate geschikt voor een verticale moestuin. Zo kunnen de aardbeivruchten heel mooi van de grond af gehouden worden en blijven de vruchten, doordat ze hangen er tot lang na de oogst mooi en goed uitzien.

Wil je gedurende een lange tijd genieten van een verse aardbeien? Kies dan voor een doordragend ras zoals een Amandine, Favori of Furore. Deze soorten geven van juni tot september nieuwe vruchten en bloemen. Liever in één keer veel aardbeien? Kies dan voor een kortdragende aardbei, deze geeft iets grotere vruchten in mei en juni.

Aardbeien - Aardbeienplant - Verticale Tuin

Tips van de Tuinman.

Onze Tuinman gaat de meest gestelde vragen over het aardbeien kweken op hoogte in een verticale tuin hieronder beantwoorden.

Aardbeien planten – meest gestelde vragen

Hier komen de antwoorden op deze vragen:

Hoe kan je aardbeien kweken?

Om aardbeien te kweken, moet je ze planten in grond die rijk is aan organisch materiaal en een goede drainage heeft. Je moet er ook voor zorgen dat de grond licht zuur is. Aardbeien geven de voorkeur aan zon, maar kunnen lichte schaduw ook goed verdragen.

Hoe kan je aardbeien stekken?

Er zijn een paar manieren om aardbeien te vermeerderen. Ze kunnen worden vermeerderd door zaden, uitlopers of scheidingen. Zaden zijn de minst betrouwbare manier om ze te vermeerderen, maar je kan de kans vergroten door ze in de herfst te planten en te laten overwinteren. Uitlopers stekken is een iets meer betrouwbare manier om ze te vermeerderen. Dat kan je doen door uitlopers van bestaande planten te nemen en ze op een nieuwe plaats te laten wortelen. Splitsen is de meest betrouwbare maar ook makkelijkste manier om aardbeien te vermeerderen. Je scheurt een bestaande plant simpelweg in meerdere delen.

Hoe moet je een aardbeienplant verzorgen?

Om een aardbeiplant te verzorgen, moet je hem regelmatig water geven en hem bemesten met vloeibare meststoffen. Verwijder met regelmaat het blad onderin en de takjes die geen bloemen hebben, zodat de plant zijn energie kan richten op het produceren van fruit.

Het is ook belangrijk om de planten te controleren op plagen en ziektes en eventuele problemen zo snel mogelijk te behandelen. Als je je aardbeienplant regelmatig verzorgt, zullen ze vrucht dragen tot ongeveer 4 jaar na planting. Hierna kan je een nieuwe plant nemen en zo blijf je verzekerd van jouw eigen voorraad zelf gekweekte vitamine!

Categorieën