Goudsbloem, Zaaien & Verzorgen. Eetbaarheid & Gebruik
De goudsbloem (Calendula Officinalis) komt voor in het wild in Europa, Azië en Noord-Afrika. Het is dus een inheemse plant en groeit goed in de tuin en in plantenbakken. Zo ook in onze verticale plantenbak. En daarom geeft onze tuinman advies.
Wat doet de goudsbloem in de moestuin?
Goudsbloem is een goede aanwinst voor de moestuin omdat het andere planten beschermt tegen schadelijke insecten. Bovendien trekt het bijen en vlinders aan, waardoor de pollinatie toeneemt. Het is ook een mooie toevoeging aan bloementuinen door zijn opvallende gele bloemen. De goudsbloem kan worden gezaaid als een laatbloeiende bloem in de moestuin.
Is goudsbloem winterhard?
Ja, de goudsbloem is winterhard en kan gemakkelijk overwinteren in ons klimaat. Als je hem wil beschermen tegen strenge vorst, kan je hem beschermen door bijvoorbeeld stro rond de plant te strooien.
Wat is de juiste verzorging van goudsbloemen?
Goudsbloemen moeten regelmatig water krijgen en bloeien het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant te snoeien na de bloei, zodat er plaats is voor nieuwe bloemen. Het kan ook nuttig zijn om ze te bemesten met een organische meststof, zoals compost of koemestkorrels. Verder hebben goudsbloemen weinig last van insecten en ziektes.
Is de goudsbloem meerjarig?
Goudsbloem is een meerjarige plant. Na de bloei kan je de plant afsnijden en hij zal weer uitlopen. Je kan hem ook laten wortelen in een pot, dan kan je hem verplaatsen naar een andere locatie in je tuin of op het balkon.
Waar wordt goudsbloem voor gebruikt?
Goudsbloem wordt gebruikt om thee van te maken. De bloemblaadjes zijn eetbaar in een salade of als kleur- en smaakstof in boter, vla en koekjes. Ook kan het worden verwerkt in pilletjes tegen hoofdpijn en hartkloppingen. Verder zorgt het voor een betere doorbloeding van het lichaam. Goudsbloemthee is goed bij maag- en darmklachten.