Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden!
Combineer en bespaar tot €30 per set!

Viooltjes, Planten en Verzorgen: Uitleg + Tips

Viooltjes zijn mooie toevoegingen aan perken en borders, maar ook prachtige accenten in je verticale plantenbak die je bijvoorbeeld aan de muur kan hangen.

Welke soorten viooltjes

Tips van de Tuinman

Bloemen zorgen voor sfeer en vrolijken je omgeving op. Ook trekken ze bijen en vlinders aan die een belangrijke bijdrage leveren aan ecologische netwerken. Violen bloeien laat in het seizoen tot begin van het voorjaar. De bloeiperiodes verschillen per bloem en soort van september tot en met januari. Lees verder voor meer informatie over violen.

Welke soorten viooltjes zijn er?

De violen die we momenteel in het tuincentrum kopen zijn afstammelingen van de originele viool. Door kruising zijn de mooiste en sterkste violen gecreëerd. Qua soorten zijn er bosviolen, duinviolen, akkerviolen, zandviolen en nog heel veel anderen.

Welke kleur hebben viooltjes?

Door de jaren is er een gigantische kleurenpallet ontstaan door kruisingen. Zo zijn er witte, roze, gele, lichtblauwe of paarse violen. Sommig met tekening in het hart van blad en de andere weer zonder.

Hoe viooltjes planten?

Viooltjes kunnen in de volle grond of in potten en bakken geplant worden. Zorg ervoor dat ze in een plek met halfschaduw staan, met voldoende water en goede drainage.

Wanneer kan je violen het beste planten?

Viooltjes kunnen in de late herfst of vroege winter worden geplant. Ze groeien het best als de grond koel en vochtig wordt gehouden. Viooltjes zijn ook bestand tegen lichte vorst, waardoor ze een populaire keuze zijn voor wintertuinen.

Hoe viooltjes verzorgen?

Als je viooltjes in een plantenbak hebt, vergeet dan niet om regelmatig water te geven. Ook kun je ervoor zorgen dat de grond voldoende bemest is door bijvoorbeeld met compost eraan toe te voegen. Knip doodgeschoten bloemen weg om ruimte te maken voor nieuwe bloemen en haal bladeren weg die verkleurd of ziek zijn.

Wanneer bloeien viooltjes?

Violen bloeien vanaf het najaar tot in de lente, doorgaans oktober tot en met juni. De bloeiperiode kan verschillen per soort en locatie.

Kunnen viooltjes worden gegeten?

Sommige violensoorten zijn eetbaar, maar de meeste zijn giftig. Wees altijd voorzichtig en raadpleeg een expert voordat je violen eet of gebruikt in koken. Gebruik alleen de bloemen, bladeren en wortels die specifiek voor consumptie zijn bestemd.

Categorieën