Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden!
Combineer en bespaar tot €30 per set!

Radijs Kweken & Oogsten, Tips van de Tuinman

Een radijs (Raphanus Sativus) is een mooie groente om in jouw verticale moestuin te laten groeien.

Het eetbare deel van de plant, een bol met wit vlees, is een deel van de gezwollen ondergrondse stengel net boven de wortel (radix, een opgezwollen hypocotyl). De schil heeft verschillende kleuren. De rode kleur is het bekendst, maar er zijn ook variëteiten (rassen) met een witte en rood-witte tint.

verticaal tuinieren

Tips van de Tuinman

Radijzen worden het best geplant in de late lente of vroege zomer. Zaai de zaden niet te diep (ongeveer een centimeter) en direct in je verticale moestuin bakje. Radijzen houden er niet van overgepot of verspeent te worden. De zaden moeten met een beetje aandrukken in de grond verborgen worden. Geef ze veel water en laat ze niet uitdrogen. Radijzen houden van warmte, schaduw en zon.

Hoe wordt radijs gekweekt?

Radijs wordt gekweekt door middel van zaaien. De zaden worden in de grond gestopt en komen na enkele dagen of weken omhoog. Na ongeveer 7 weken is de radijs groot genoeg om te eten. Wanneer je het niet zeker week kan je de grond rond het blad voorzichtig wegvegen om te controleren of de diameter minimaal 3 cm is. Vanaf dan kan de radijs geoogst worden.

Wanneer radijs oogsten?

Radijzen kunnen al na 6 tot 8 weken geoogst worden. Wacht niet te lang anders is hij niet meer zo knapperig en veranderd de smaak.

Heeft radijs veel zon nodig?

Radijzen kunnen prima in de schaduw groeien, maar groeien het beste in de zon. Zet radijzen dus op een plek waar ze overdag veel zon krijgen.

Waarom groeit radijs niet?

Waarschijnlijk omdat de zaadjes niet goed geplant zijn. De zaden moeten ongeveer een centimeter diep in de grond gestopt worden zodat de zaden bedekt zijn met aarde. Te veel voeding kan ook een oorzaak zijn. Dat kan je herkennen aan veel loof (blad) en weinig knol.

Categorieën