Voor 15.00 besteld, zelfde werkdag verzonden!
Combineer en bespaar tot €30 per set!

Wortels: Kweken, Verzorgen & Oogsten + Tips van de Tuinvrouw

Wortels telen is leuk en kan op heel veel plekken. Akkers en moestuinen staan vol met verschillende type wortelen zoals bospeen en winterpeen. Je kan een bepaald type ook kweken in een plantenbak en toevoegen aan je verticale moestuin. Onze tuinvrouw legt uit hoe.

Wortel verticale moestuin

Tips van de Tuinvrouw

Onze Tuinvrouw beschrijft het algemene proces van wortelen kweken en oogsten. Ook zoomt zij extra in op een type, de wortel Parijse markt. Deze wortel is ideaal voor een moestuin in een plantenbak.

Hoe kweek ik wortelen?

Om wortelen te kweken, moet je de zaden zaaien op een zonnige plek in de moestuin. Wortelen geven de voorkeur aan grond die rijk is aan organisch materiaal en vocht. Houd de grond dus vochtig, maar niet nat. Zaai de zaden zo’n 0,5-2 centimeter onder het aardoppervlak en geef voldoende water. Het ontkiemen duurt zo’n 15 tot 20 dagen. Zaai periodes in de volle grond zijn in het voorjaar en in de zomer.

Hoe oogst ik wortelen?

Aan de bovenkant van de wortel kan je zien of ze mooi van kleur zijn en klaar om geoogst te worden. Trek ze voorzichtig uit de grond en zorg ervoor dat je de groente niet kneust of beschadigt.

Kan je een wortel in een plantenbak kweken?

Dat ligt aan de grote van de plantenbak en het type wortel. Maar het kan wel met de wortels parijse markt omdat ze slechts 3 tot 4 cm breed worden. De wortel heeft genoeg aan 10 cm aarde om in te groeien. Dat maakt dat deze wortel in een plantenbakken gekweekt kan worden.

Wat zijn Parijse wortelen?

Parijse wortelen – Daucas carota – zijn een speciale wortelsoort die slechts 3 tot 4 cm breed worden. Ze danken hun naam aan de lichtstad Parijs, waar ze voor het eerst werden geteeld. Het zijn radijsvormige wortelen met een zoete smaak. Kinderen zijn er dol op omdat ze gemakkelijk te kauwen en te verteren zijn.

Hoe verzorg ik mijn Parijse wortelen?

Dat doe je net zoals je met al je groenten doet. Met zorg en aandacht, dat houdt in voldoende water en zonlicht. Houdt het weer in de gaten en geef wat extra water bij drogen periodes.

Categorieën