Tijm Planten: Kweken, Snoeien & Verzorgen – Tips van de Tuinman
Tijm (Thymus) stamt af van de lipbloemen. Het zijn kruidachtige planten die snel verhouten. Het is een sterke plant die in verschillende potmaten groeit. Daarom wordt tijm ook veel in de verticale kruidentuin gebruikt. Tijmplanten verspreiden heerlijke aroma’s en worden gebruikt in gerechten.
Tips van de Tuinman
Onze tuinman geeft antwoord op veel gestelde vragen over toepassingen van tijm in stadstuinen en op balkons. Ook worden er tips gegeven hoe je toe kan passen in de keuken.
Hoe tijm verzorgen en onderhouden?
Tijm is een sterke plant en hoeft niet veel onderhoud te krijgen. Je kunt het beste iedere 2 weken een keer water geven. De grond moet niet te droog zijn en de plant heeft zon nodig. Wil je zeker zijn dat je plant niet te veel of te weinig water krijgt dan is het raadzaam om eerst de grond te voelen om te achterhalen of water geven nodig is.
Welke tijm is winterhard?
De meeste tijmsoorten kunnen tegen vorst en zijn daardoor winterhard. Pas wel op dat jouw tijm in de winter niet te nat wordt. De combinatie vocht en vorst vindt tijm namelijk niks.
Kan je alle soorten tijm eten?
Alle tijmsoorten kunnen gegeten worden, maar ze verschillen wel in smaak. De meeste tijmsoorten hebben een scherpe, licht bitter en zoete smaak. De citroentijm heeft daarbij een zuurtje waar hij zijn naam aan dankt. Probeer verschillende tijmsoorten en bepaal welke je het lekkerste vindt.
Hoe gebruik je tijm in de keuken?
Tijm kan je fijnhakken en toe voegen aan sauzen, salades en gerechten met vlees of kip. Rits dan wel de blaadjes van de takjes om te voorkomen dat je de verhoute takjes eet. Tijm kan ook worden toegevoegd aan marinades en bij het maken van hartige taarten. Je kunt tijm ook laten drogen en toevoegen als smaakmaker in zelfgemaakte kruidenmixen of thee. In dat geval kan je het takje er prima aan laten. Experimenteer met de smaak van tijm en ontdek jouw favoriete manieren om tijm te gebruiken in de keuken.